Home » Blog » Oameni, nu profit! Manifestul Fridays for Future International

Oameni, nu profit! Manifestul Fridays for Future International

Oameni, nu profit!

Săptămâna viitoare, 25 martie 2022, tinerii și muncitorii din toată lumea organizează o serie de greve, proteste și manifestații pe 5 continente împotriva schimbărilor climatice și a sistemelor care le-au cauzat și le întrețin. În România, protestele au loc în București și Cluj și sunt îndreptate în egală măsură împotriva războiului. Accentuăm conexiunile dintre cele două simptome ale unei probleme mai ample, sistematice.

Mai jos, manifestul Fridays for Future Internațional, la care ne raliem:


Oameni, nu profit!

Scenariul climatic catastrofic în care trăim este rezultatul secolelor întregi de exploatare și dominație prin  colonialism, extracție de resurse și capitalism—un sistem economic profund viciat care trebuie înlocuit urgent. 

Un sistem în care țările bogate sunt responsabile pentru 92% din emisiile globale. Cei mai bogați 1% din populația lumii poluează de 2 ori mai mult decât cei mai săraci 50%.

Îndrumați/e de lupte istorice și experiențe concrete, conduși/e de popoarele din zonele cele mai afectate, cerem reparații climatice!

Nu drept caritate, ci ca un proces transformativ de justiție prin care puterea politică va fi restituită oamenilor. Nu sub formă de împrumuturi, ci ca răspuns la cererile comunităților indigene, de culoare, anti-patriarhale de a-și recupera teritoriile. Trebuie asigurate resurse comunităților care sunt cele mai afectate de criza climatică pentru a acoperi pierderile și pagubele suferite — o redistribuire (chiar o colectivizare) a averilor, a tehnologiei, a informației, a puterii politice. Atât de la nord la sud, cât și de sus în jos.

Care e problema?

Lupta pentru mediu este lupta de clasă. De-a lungul istoriei, clasa conducătoare, prin intermediul corporațiilor și al guvernelor din Nordul global dominate de bărbați afluenți albi, cis, heterosexuali, și-a exercitat puterea obținută prin colonialism, capitalism, patriarhat, supremație rasială și exploatare pentru a distruge fără nicio remușcare pământul și locuitorii săi.

Aceștia sacrifică în mod deliberat ecosistemele și popoarele din sudul global pentru așa-zisa lor „dezvoltare” și infinita „creștere economică”. Între timp, clasa muncitoare este utilizată ca unealtă în scopul consolidării aceluiași sistem care o distruge.

Ce-i de făcut?

Capitaliștii și colonialiștii se află la baza tuturor sistemelor de dominație care au provocat criza climatică. Decolonizarea prin reparații climatice este cea mai bună cale de acțiune.

Capitaliștii, cei mai bogați 1% din populația globală trebuie trași la răspundere pentru acțiunile lor și pentru ignoranța (voită!) de care dau dovadă. Profitul lor înseamnă moartea noastră. Profitul lor este suferință noastră. Împreună cu diferite sectoare ale societății din jurul lumii, conduși/e de cei mai marginalizați, haideți să dăm  înapoi oamenilor puterea care le-a fost furată.

Împreună hai să construim un sistem și o lume în care prioritatea sunt oamenii, nu profitul!


Proteste în România

Cluj-Napoca, Prefectura Cluj, ora 18.00

București, Facultatea de Geografie, ora 18.00

Vezi și manifestul nostru care cuprinde viziunea de ansamblu asupra mișcării de care avem nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *