Home » Manifest

Manifest

O mișcare ecologistă în care putem să credem

1. O mișcare de masă – de la oameni, pentru oameni. Recunoaștem starea de criză în care ne aflăm și afirmăm nevoia de acțiune imediată, în contextul în care cei care dețin puterea nu sunt interesați de rezolvarea ei. Dorim să construim o mișcare care să ne aducă împreună pe toți și toate care împărtășim aceeași condiție și vrem să luptăm pentru viitorul nostru pe o planetă locuibilă. Credem că acțiunea individuală sau în grupuri restrânse nu are puterea necesară de a ne aduce mai aproape de lumea pe care ne-o dorim și o merităm. Pentru noi, cei privați (în acest moment) de putere politică, doar solidaritatea și efortul colectiv, cuplate cu înțelegerea cauzelor fenomenelor climatice cu care ne confruntăm reprezintă cele mai importante arme.

2. Să tragem la răspundere adevărații vinovați. Recunoaștem că mecanismele sistemului economic curent și acțiunile suprastructurii sale ne-au adus în punctul în care ne aflăm. Instituțiile prin care cei care dețin puterea operează și ideile pe care acestea le promovează nu ne sunt aliați. Respingem tentativele de învinovățire individuală sau aruncare a vinei pe „natura umană” pentru criza climatică. Sistemul și cei bogați și privilegiați de el sunt responsabili pentru poluare, distrugerea naturii, extincții în masă și viitorul sumbru care ni se pregătește, nu noi, cei și cele care producem și consumăm pentru a supraviețui. E datoria noastră să ilustrăm aceste fapte și să ne asigurăm că toți cei afectați înțeleg originea problemelor lor.

3. Acțiune directă pentru schimbare sistematică, nu rugăminți și negocieri. Timp de mai bine de doi ani, tinerii din întreaga lume s-au rugat de factorii decizionali să le recunoască dreptul la o lume în care să poată trăi. Au primit în schimb vorbe goale despre un viitor potențial inexistent. Vremea negocierilor și a presiunii pe decidenți a trecut, iar COP26 ne confirmă asta. Un sistem viciat nu poate fi schimbat din interior. Pentru a ne putea securiza existența, avem nevoie de schimbări socio-economice ample, iar cei care ne-au adus aici nu au niciun interes în a le face să se întâmple. Nu mai așteptăm după ei și nu ne mai rugăm de ei: ne organizăm, acționăm și facem schimbarea să se întâmple.

4. Nu noi trebuie să suportăm impactul. Cei bogați, privilegiați, care dețin controlul asupra sistemului sunt cei care trebuie să resimtă costul tranziției către o societate sustenabilă, nu oamenii de rând, care sunt exploatați de aceștia. Ne dorim o tranziție cu adevărat justă spre mecanisme sustenabile de transport, producție, generare a energiei. Ne opunem măsurilor de reducere a emisiilor care nu vin cu soluții și alternative și mută greutatea procesului pe oameni, prin creșteri de prețuri, concedieri, șomaj, restricții. Credem că lucrătorii din industriile poluante trebuie consultați pentru a elabora planuri de acțiune în acord cu nevoile lor. În schimb, deținătorii și acționarii din industriile responsabile nu merită o consultare. Aceștia din urmă trebuie incapacitați din a-și folosi puterea și influența ca să mențină starea de fapt.

5. Zero compromisuri cu puterea. Solidaritate cu cei de aceeași condiție cu noi. Nu ne dorim să colaborăm cu politicieni, corporații, bănci și părți din suprastructură. Nu de la ei așteptăm răspunsuri, căci ei sunt cei care ne-au cauzat problema în primul rând. Nu credem că salvarea vine nici din partea celor care se erijează în reprezentanții și salvatorii noștri. Recunoaștem nevoia de structuri alternative, democratice și populare de reprezentare a intereselor tuturor categoriilor sociale. Dorim să colaborăm cu toate acestea, acolo unde există, și să impulsionăm construcția lor acolo unde este nevoie. Prin realizarea unui front comun, ne putem aduce experiențele laolaltă și putem lupta pentru noi înșine.

6. Acțiune fundamentată pe educație. Organizarea de care avem nevoie pentru ieșirea din criza climatică necesită o înțelegere obiectivă a fenomenelor de natură ecologică, socială, economică și politică din care aceasta a luat naștere. Dorim să facem acest tip de cunoaștere accesibil tuturor, pentru a înțelege cum trebuie să acționăm colectiv și pentru a face posibilă participarea noastră în procesele necesare construcției luptei și a rezilienței de care avem nevoie, pe cale democratică.

7. Unitate în fața sistemului opresiv. Nu privim schimbările climatice ca pe un fenomen izolat, separat de restul problemelor cu care ne confruntăm. Criza locuirii, opresiunea femeilor și a minorităților, nivelul de trai în scădere, sărăcia globală și exploatarea cruntă la locul de muncă, exploatarea țărilor din Sudul global pentru resurse sunt fenomene conexate crizei climatice în care ne aflăm, cu origini comune. Răspunsul la aceste crize este lupta cu sistemul care le-a cauzat. Dorim să construim unitatea de care avem nevoie pentru a purta această luptă, care nu poate și nu trebuie să fie purtată pe fronturi separate.


Încurajăm toate grupurile și organizațiile preocupate de justiția socială care împărtășesc o viziune similară să semneze manifestul și să rămânem în contact pentru a construi mișcarea ecologistă de care avem nevoie.

Organizații și grupuri semnatare

Fridays for Future Romania
Fridays For Future Bacău
Gastivists Romania
Asociația REPER21