Interviu cu un activist din Turcia

Interviu: Activism de mediu și represiune guvernamentală în Turcia

În noiembrie 2022, cu ocazia conferinței de la Istanbul a İklim Adaleti Koalisyonu (Climate Justice Coalition), am avut ocazia să intervievăm un activist turc despre starea mișcării pentru justiție climatică din Turcia. Am discutat în principal despre relațiile cu ale mișcări sociale și cu organizațiile sindicale, despre tacticile folosite și modurile în care acestea sunt modelate de represiunea guvernamentală, precum și despre necesitatea unității dincolo de diferențele care ne separă.

Credem că putem învăța, pe plan național și internațional, din experiențele concrete de organizare ale activiștilor din mai multe zone ale lumii, în special din zonele în care provocările cu care un activist de mediu se confruntă sunt mai numeroase și în care există o tradiție îndelungată a rezistenței anti-sistemice.

Citește mai mult »Interviu: Activism de mediu și represiune guvernamentală în Turcia

Industria modei printr-o lentilă feministă și anticolonială

Industria fast fashion are un caracter puternic exploatator.  Fie că vorbim de extragerea resurselor sau de exploatarea forței de muncă ieftine din țări in curs de dezvoltare, ea accentuează inegalitatea deja prezentă in societate.  O perspectivă importantă ce trebuie luată în calcul atunci când dezbatem această problematică este cea feministă și anti-colonială. 

Citește mai mult »Industria modei printr-o lentilă feministă și anticolonială

Fast fashion, distrugerea mediului și exploatarea capitalistă

Trăim într-o lume dominată de industria fast fashion — îmbrăcămintea este produsă rapid, la scară largă, de către mari companii, ca răspuns la cele mai recente trenduri. Însă trendurile se schimbă de la o zi la alta, cu consecințe puternice pentru mediu, oameni și viitorul nostru. Cei 40 de milioane de muncitori ai industriei textile se află sub o presiune imensă, încercând să țină pasul cu cererea generată de lupta pentru profit din economia capitalistă de consum.

Istoria industriei modei nu poate fi separată de colonialism, imperialism și capitalism. 

Citește mai mult »Fast fashion, distrugerea mediului și exploatarea capitalistă

Protest global pentru anularea datoriei externe

Pe 26-28 iunie, are loc cel de-al 48-lea Summit G7 în Germania. Liderii principalelor națiuni industrializate din blocul occidental se întâlnesc să stabilească agenda globală. În paralel, întreaga lume își unește forțele într-o mișcare amplă de protest global prin care solicităm ștergerea datoriei externe a țărilor împovărate. Proteste vor avea loc și în România.

Citește mai mult »Protest global pentru anularea datoriei externe
Oameni, nu profit!

Oameni, nu profit! Manifestul Fridays for Future International

Săptămâna viitoare, 25 martie 2022, tinerii și muncitorii din toată lumea organizează o serie de greve, proteste și manifestații pe 5 continente împotriva schimbărilor climatice și a sistemelor care le-au cauzat și le întrețin. În România, protestele au loc în București și Cluj și sunt îndreptate în egală măsură împotriva războiului. Accentuăm conexiunile dintre cele două simptome ale unei probleme mai ample, sistematice.

Mai jos, manifestul Fridays for Future Internațional, la care ne raliem:

Citește mai mult »Oameni, nu profit! Manifestul Fridays for Future International

7 lucruri care ne demonstrează eșecul COP26

COP26 s-a încheiat la fel ca majoritatea întâlnirilor precedente. Vorbele goale, planurile pe hârtie și lipsa unui plan concret de acțiune a celor care pretind că ne reprezintă au lăsat un gust amar tuturor.

Ne-am uitat peste documente și incidente și am inventariat toate motivele pentru care sutele de mii de protestatari care au manifestat pe străzile din Glasgow pe parcursul conferinței au un motiv serios să treacă la acțiune directă și să nu mai aștepte după factorii decizionali.

Citește mai mult »7 lucruri care ne demonstrează eșecul COP26